Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012



Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Του Ηλία Νατσιούλα
Υπολοχαγός (Ο)
Πρόεδρος της ΕΣΠΕ Θεσσαλίας

Συνάδελφοι στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς της Αεροπορίας και του Πoλεμικού Ναυτικού παρακαλώ αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο να διαβάσετε  το παρακάτω άρθρο. 
Το καλοκαίρι ανέλαβα τον συντονισμό για την ίδρυση της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μίας ένωσης που αποτελείτε από εν ενεργεία» στρατιωτικούς (άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου βαθμού και προελεύσεως) των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων ως και των Κοινών Σωμάτων... που υπηρετούν σε Μονάδες που η έδρα τους βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η προσπάθεια ξεκίνησε μετά την έκδοση και δημοσίευση της υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία έγινε ΄΄Επιτρεπτή η συμμετοχή των εν ενεργεία στελεχών σε Ενώσεις’’.

Η απόφαση αυτή μας έκανε, πλέον, περισσότερο υπεύθυνους και μας έδωσε τη δύναμη να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυνατά και δυναμικά, μέσα στα νόμιμα και ανεκτά όρια και πλαίσια, όπως το ιδιαίτερο επάγγελμά μας ορίζει. Όπως μέχρι σήμερα πράξαμε το αυτονόητο, έτσι και τώρα προχωράμε μπροστά από τις εξελίξεις και πράττουμε το αυτονόητο, κατά τα νόμιμα. 

Έτσι, προχωρήσαμε στη δημιουργία πρωτοβάθμιου διακλαδικού σωματείου, στην Περιφέρεια Θεσσαλιας με την υπ αριθμ 361/2012 απόφαση του Πρωτοδικειου Λάρισας. 

Ένα σύντομο ιστορικό, που έχει μεγάλη σημασία:

Στο παρελθόν αναφορικά με το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και την υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου πολλά ακουστήκαν και γράφτηκαν (στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) με σκοπό να διαμορφωθεί άποψη στη κοινή γνώμη και να εναντιωθεί στην πρόοδο. Ακούσαμε ‘’Τι συνδικαλισμός και κουραφέξαλα για τους Έλληνες στρατιωτικούς; Αυτοί δεν έχουν προβλήματα. Είναι αλώβητοι. Κανείς δεν τους πειράζει. Έχουν αντοχές. Είναι σιδερένιοι. Ρομποτάκια. Τα μολυβένια στρατιωτάκια του παραμυθιού. Δεν διεκδικούν, δεν απαιτούν. Όλα καλά για αυτούς. Μόνο υπηρετούν, διατάσσονται και εκτελούν. Ούτε καν να συζητήσουν δεν θα έπρεπε.’’

Είμαστε, όμως, στο 2012. Οι μέρες πέρασαν και ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν ζούμε στο σκοτάδι και στην παλαιολιθική εποχή. Άλλη εποχή. Άλλες σκέψεις. Άλλα μυαλά..(Μην ξεχνάμε ότι οι βάσεις των στρατιωτικών σχολών είναι από τις υψηλότερες, αλλά και όλοι οι στρατιωτικοί με τις τεχνικές ειδικότητες έχουν μεγάλη εμπειρία εργαζόμενοι στα εργοστάσια). Στη δημοκρατία που έχουμε επιθυμούμε την πρόοδο και τα βήματα προς τα εμπρός. Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες έτσι και εμείς οι στρατιωτικοί έχουμε προβλήματα, αποτελούμε ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. 

Το ξέρω ότι για αρκετούς ακόμη είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από μια νοοτροπία αιώνων που θέλει τον στρατιωτικό “άβουλο και φοβισμένο όσον αφορά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του’’. Το ξέρω ότι σε όλους μας έχει περάσει από το μυαλό ότι υπάρχει περίπτωση να μας κακοχαρακτηρίσουν οι προιστάμενοί μας αν ασχοληθούμε με το συνδικαλισμό , ή να υποστούμε κυρώσεις, ή ακόμα χειρότερα να τιμωρηθούμε με μετάθεση και να ταλαιπωρήσουμε τους εαυτούς μας και περισσότερο τις οικογένειές μας.

Αυτές οι σκέψεις περνούσαν και από μυαλό το δικό μου το 2005 όταν με προσέγγισαν τότε για να συμμετάσχω ως ιδρυτικό μέλος στην ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ". Έλεγα από μέσα μου τότε που υπηρετούσα στην ΑΣΔΕΝ ''Ψαρωμένος ανθλγος'', που μόλις είχα βγει από τη ΣΣΑΣ, τι μου λένε τώρα ‘’εδώ δεν βγήκα απ το αβγό’’ θα συμμετάσχω σε μια ''συνδικαλιστική ένωση που δεν ξαναυπήρχε στην Ελλάδα, να κάνω τι; Εγώ μια χαρά περνώ. Ο μισθός μου ικανοποιητικός, τα βγάζω πέρα χωρίς να έχω ανάγκη κανέναν. Είμαι ανεξαρτήτως να διασκεδάσω να χαρώ τη ζωή. Άσε να τρέξουν οι άλλοι να φωνάξουν και για μένα και έτσι τελικά δεν συμμετείχα ως ιδρυτικό μέλος. Εφτά 7 χρόνια μετά κάνοντας απολογισμό τη ζωή μου και αναλογιζόμενος εκείνη την απόφαση νιώθω πολύ μετανιωμένος και μια μεγάλη πικρία για τον εαυτό μου, που δεν ασχολήθηκα, για την απόφαση δηλαδή που πήρα και δεν συμμετείχα όπως οι συνάδελφοι-μέλη του ΣΥΣΜΕΔ. 

Σήμερα έφτασα να αμείβομαι, αν και με οικογένεια, συγκρίνοντας τις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών, χαμηλότερα από τότε που ήμουν ελεύθερος, το 2005. 

Αλλά είδα από το 2010 που ψηφίστηκε ο Ν.3865/2010 να θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους. 

Συνεχίζω να εργάζομαι πάνω από το προβλεπόμενο 40ωρο, χωρίς να λαμβάνω κανενός είδους αποζημίωση. Να εργάζομαι σαββατοκύριακα και να συμμετέχω σε πλήθος αντιπροσωπειών. Και μόλις πέρυσι αποφασίστηκε να λαμβάνω μια απαλλαγή μετά από υπηρεσία , όταν οι συνάδελφοι στην αεροπορία την δικαιούνταν εδώ και χρόνια. Βάζοντας τα κάτω και υπολογίζοντας τις υπερωριακές ώρες εργασίας που δούλεψα και θα δουλέψω βγάζω το αποτέλεσμα ότι θα εργασθώ επιπλέον 7 χρόνια υπηρεσίας, σε διάστημα 40 ετών. 

Πέραν αυτών ακούς στην δουλειά ότι εκείνος είναι καλός και έμπειρος και για αυτό βαλέ να δουλέψει αυτός ή θα πάει αυτός εκεί και άσε τον άλλο τον ΄΄τεμπελη΄΄. Αλλά ακόμη βλέπεις αυτός που είναι άπειρος, έτσι όπως είναι το σύστημα περί Ιεραρχίας και προαγωγών, δηλαδή να σε ακολουθά η αρχαιότητα από την σχολή, ως μαθητής για όλη σου την καριέρα, τον βλέπεις αυτόν-η να προάγεται νωρίτερα και ας μην έχει δουλέψει στο βαθμό καθόλου ή ελάχιστα. Τον βλέπεις αυτόν τον αδιάφορο, να αξιολογείτε καλύτερα, να λαμβάνει και ηθικές αμοιβές και να αναλαμβάνει εύκολα και ξεκούραστα πόστα. Επιπλέον βλέπεις άλλη μεταχείριση να έχει το ανδρικό προσωπικό άλλη το γυναικείο σε διάφορα ίδιας φύσης θέματα. 

Και φτάσαμε σήμερα το 2012:

να διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι θα έχουμε νέα μείωση στο εισόδημα, πέραν από το 37-40% που έχουμε ήδη υποστεί, ότι εξαρτάται από την ΤΡΟΙΚΑ αν θα αποδεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα. Ακούμε ότι το προσωπικό που είναι ενταγμένο στο ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, είναι υψηλόμισθο και η μισθολογική δαπάνη απαιτεί περικοπή 12%. Η κοινωνία ακούγοντας και διαβάζοντας αυτά άρχισε να πιστεύει ότι μάλλον παίρναμε πολλά και ζούμε καλά όλα αυτά τα χρονιά

Είναι έτσι όμως;

Το ειδικό ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ δεν είναι ένα αλλά δεκατρία ξεχωριστά. Και σ αυτά τα 13 τα στελέχη των Ε.Δ έρχονται τελευταίοι ως προς το ύψος των αποδοχών. Έρχονται όμως πρώτοι σε δύναμη προσωπικού, αλλά και αυτή αρκετά μειωμένη τα τελευταία χρόνια. Τι θέλω να πω; Οταν με βάση δημοσιεύματα 165.000 είναι τα στελέχη ΕΔ και σωμάτων ασφαλείας και 25.000 είναι οι λοιποί, φυσικό είναι το μεγαλύτερο μέρος της μισθολογικής δαπάνης να αφορά τους 165.000. Όσο πιο λίγοι είναι οι άλλοι τόσο πιο εύκολα δίνονταν όλα τα χρόνια επιδόματα και αύξαναν πολύ εύκολα και δυσανάλογα σε σχέση με εμάς τις αποδοχές τους, έχοντας και Μ.Ο 5.000 και 6,000 ευρώ, όταν οι Ανώτατοι αξκοί που έχουν την ευθύνη για το προσωπικό των Ε.Δ και την ασφάλεια της χώρας δεν λαμβάνουν πάνω από 2.600€.

Αυτή είναι η μια πλευρά, υπάρχει και η άλλη που ακούς καθημερινά και διαβάζεις τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι δηλαδή η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 40 διςόταν τα ισοδύναμα που απαιτούνται να βρεθούν είναι μόλις 120 εκατομμύρια ευρώ για το 2012. Ακούς καθημερινά να συλλαμβάνονται συμπολίτες μας με χρέη προς το δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ καθώς το σύστημα τους άφησε ελευθέρους ή δεν τους έλεγξε ως όφειλε αν πλήρωναν τα φορολογικά τους χρέη. Ακούς τον μικρομεσαίο, των φτωχό να είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις και για την τιμή του και την συνείδηση δεν θέλει να οφείλει ούτε ένα λεπτό. Ακούς να συλλαμβάνονται αυτοι που χρωστάνε τα 40 δις αλλά την άλλη μέρα να είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρέη. Ακούς στον τύπο για ΄΄μιζες΄΄ στους εξοπλισμούς αλλά ακόμη και για συλλήψεις. 

Όμως η εικόνα που βλέπεις πιο έντονα καθημερινά είναι ο πόλεμος των τάξεων για τα μισθολόγια. Τελικά εμείς φταίμε για όλη αυτή την κατάσταση στη χώρα, εμείς αφήσαμε την φοροδιαφυγή να φτάσει στα 40 δισσεκατομυρια; Απάντηση δεν θα πάρουμε. Το μόνο που διαβάσαμε, αλλά πρόκειται για φανταστική ιστορία που Δημιούργησαν τα ΜΜΕ είναι ότι ‘’μαζί τα φάγαμε και ότι είμαστε αντιπαραγωγικοί’’


Τέλος θέλω να σας διαβεβαιώσω , κλέβοντας τα αναγραφόμενα από άρθρο του εξαίρετου συναδέλφου Γκαβαρδίνα της ΕΣΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ σχετικά με τους φόβους συμμετοχής των στελεχών σε διάφορες ενώσεις ( Η ανταπόκριση στη δική μας ένωση μας δίνει δύναμη να παλέψουμε για τους σκοπούς της ιδρύσεως μας) ότι αυτοί που νομίζεται ότι θεωρητικά θα μας "τιμωρήσουν" να ξέρετε ότι είναι συναδελφοί μας, και μάλιστα με περισσότερα χρόνια από εμάς, άρα ξέρουν καλύτερα από εμάς τις δυσκολίες του επαγγέλματός μας. Αυτοί θέλουν περισσότερο από εμάς να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Επιδιώξεις όπως : όχι άλλη μείωση στους μισθούς μας, μέριμνα για την(τον) σύζυγο και τα παιδιά μας, τέλος του μαρτυρίου των μεταθέσεων μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, εφαρμογή του 8ώρου -40ώρου και στο επάγγελμα μας, εξασφάλιση κατοικίας για όλα τα στελέχη κτλπ δεν βρίσκουν κανένα αντίθετο. Είναι συνάδελφοι μας, είμαστε οικογένεια, μαζί θα πολεμήσουμε όταν μας χρειαστεί η πατρίδα.
Άρα ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ πρέπει να κάνουμε πέρα τους φόβους μας και τους ενδοιασμούς μας και να δώσουμε όλοι το παρών στη συμμετοχή στις διάφορες περιφερειακές ενώσεις, που είναι στα πρότυπα της αστυνομίας της πυροσβεστικής και του λιμενικού. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας , στις (στους) συζύγους μας, και πάνω απ΄ολα στα παιδιά μας. 
ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ; 
AN OXI TΩΡΑ ΤΟΤΕ ΠΟΤΕ;
Είναι υποχρέωση μας όχι μόνο να συμμετέχουμε στην προσπάθεια , αλλά να φροντίσουμε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοί μας.

Κλείνοντας το άρθρο θέλω να κάνω ένα ακόμη ιστορικό για τον ΣΥΣΜΕΔ, καθώς ήταν ένα μεγάλο κίνητρο για μένα η επιτυχής ίδρυση της ΕΣ.ΠΕ.Θ. και η αγάπη σας μου δίνει ακόμα πιο μεγάλο κουράγιο ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στους σκοπούς της ίδρυσης του σωματείου του άρθρου 2 του καταστατικού μας. Μετά από αυτά μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου που δεν συμμετείχα από το 2005, όταν θα κοιτάζω στα ματιά τα παιδιά μου, καθώς θα έχω να τους πω προσπάθησα-πρότεινα ανέδειξα τα προβλήματα μας και θα συμβαλλω για ένα καλύτερο μέλλον για αυτά. Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο του ΣΥΣΜΕΔ κ. Τσουκάρακη για τον μεγάλο αγώνα που δίνει καθημερινά.

Έτσι λοιπόν για να θυμηθούμε, το 2005 ιδρύθηκε το πρώτο σωματείο με τίτλο "ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ". Η πολιτεία, δια του τότε Α/ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα Υφυπουργού Δημοσίας Τάξης, πέτυχε, μέσω του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, να αναστείλει τη λειτουργία του σωματείου, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης (από τον Άρειο Πάγο στον οποίο προσέφυγαν τα μέλη του ζητώντας την αναίρεση της εφετειακός όμοιας).

Επτά (7) χρόνια μετά, όλοι εδώ, μαζί και ενωμένοι, διεκδικούσαν μέσα από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, σιγά - σιγά αλλά σταθερά, τα όποια χρονίζοντα αιτήματα. 
Οι κατακτήσεις του γνωστές σε όλους μας (9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, 3μηνη άδεια ανατροφής 3ου τέκνου και άνω, απαλλαγή μετά από 24ωρη υπηρεσία, μοριοδότηση μεταθέσεων, κάλυψη δικαστικών εξόδων, παράσταση συνηγόρου κατά την πειθαρχική διαδικασία, κατάργηση εισφορών των εν ενεργεία αξκών στις Ενώσεις Αποστράτων, ασφαλιστικές διατάξεις ειδικών κατηγοριών κλπ).
Τα επτά (7) αυτά χρόνια με μεγάλο αριθμό εγγράφων ανέδειξε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς μας, ιδέες, λύσεις και προτάσεις. Άλλα τα κέρδισε (όπως προαναφέρθηκε) σχεδόν άμεσα και σίγουρα, ενώ άλλα χρειάζεται να συνεχίσουμε την "πίεση" και μέσω των ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ μέχρι να τα κερδίσουμε και αυτά. 
Η δραστηριότητά του ΣΥΣΜΕΔ και η ύπαρξή του έχει γίνει ήδη γνωστή σε όλα σχεδόν τα Υπουργεία με τα οποία αντάλλαξε αλληλογραφία, αλλά και με τα Γενικά Επιτελεία τα οποία αποδέχτηκαν την ύπαρξή του και υιοθέτησαν τις προτάσεις του. Και όλα αυτά τα κατάφερε έχοντας πλάι του όλους εμάς, με τη συμμετοχή μας δια της εγγραφής μας.

Για εγγραφή στην ΕΣΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ Μας espeth.blogspot.gr και στειλτε τη στο email natsioulas_ilias@gmail.com. Τηλ επικοινωνίας 6936773450 η *715451

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου